Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Θεοδόσης Πιερίδης (βιογραφικά στοιχεία )


(1908-1968)

Ο Θεοδόσης Πιερίδης γεννήθηκε το 1908 στο Τσέρι, το χωριό της μητέρας του Μαρίτσας. Ο  πατέρας  του  Φίλιππος  καταγόταν από το Δάλι.  Ήταν αδελφός του γνωστού βραβευμένου  πεζογράφου Γεωργίου Φιλίππου-Πιερίδη.
Μεγάλωσε στην Ηλιούπολη του Καΐρου, όπου και τελείωσε το Εμπορικό της Αμπετείου Σχολής και το Γαλλικό Λύκειο.
  Εργάστηκε  ως  υπάλληλος  στον  τραπεζικό και δημόσιο τομέα. 
Ανέπτυξε  ενεργό δράση στη διεθνή Ειρηνιστική  Ένωση που ιδρύθηκε  λίγο πριν  από την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και στον  Ελληνικό Απελευθερωτικό Σύνδεσμο (ΕΑΣ) Αιγύπτου.
Το  1947  εγκαταστάθηκε  στην  Αμμόχωστο  και   δούλεψε  ως  συνεργάτης  της   εφημερίδας   Δημοκράτης,  ενώ η περίοδος 1949-1952  τον  βρίσκει  στο  Παρίσι να  σπουδάζει Γαλλική Φιλολογία και  Ιστορία του Πολιτισμού.
Από το 1952 και για μια δεκαετία έζησε σε σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης,  έχοντας μόνιμη διαμονή στο Βουκουρέστι.  Το 1962,  επέστρεψε στην ανεξάρτητη  πια Κύπρο, όπου και ασχολήθηκε με τα πνευματικά ζητήματα του τόπου  και  τη   δημοσιογραφία,  συνεργαζόμενος  με  την εφημερίδα  "Χαραυγή"  και  το λογοτεχνικό  περιοδικό  "Νέα  Εποχή".  Το σχολικό  έτος 1963-64  δίδαξε τη  γαλλική  γλώσσα  στην Παγκύπρια  Ακαδημία Θηλέων στη Λευκωσία.
Απεβίωσε στις 23.01.1968  στο  Βουκουρέστι,  έπειτα από εξάμηνη νοσηλεία του εκεί, και τάφηκε στη Λευκωσία.
Ο αδελφός του Γεώργιος Πιερίδης επιμελήθηκε την έκδοση των άπαντων του σε δύο τόμους, οι οποίοι  εκδόθηκαν το 1976. Στον πρώτο τόμο περιέχεται όλο το έργο του  Θ. Πιερίδη που είχε εκδοθεί πριν από το θάνατό του και στο δεύτερο όλο το έργο που παρέμενε έως τότε ανέκδοτο.
Ο κατάλογος των έργων του Θεοδόση Πιερίδη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ποιητικές συλλογές "Ξέρουμε κι εμείς να τραγουδούμε" (1937), "Ύμνος στην  Αθήνα του Δεκέμβρη" (1945),   "Κυπριακή Συμφωνία" ( α’  έκδ. 1956,  β’  έκδοση  ξαναδουλεμένη 1956 και  γ΄ 1968 και με μετάφραση στα ρουμάνικα το 1959),   "Ονειροπόληση στα τείχη της Αμμοχώστου" (α’  έκδ. το 1965 και β’ το 1966), " Ένας  ξένος ποιητής σεριανά στο Βουκουρέστι" (εκδόθηκε  σε  ρουμάνικη  μετάφραση  το  1961στο Βουκουρέστι) κ.ά.  Ο Θ. Πιερίδης εξέδωσε ακόμη τη μελέτη "Ο ακριτικός  κύκλος της Κύπρου"  και απέδωσε στα ελληνικά την Ειρήνη του Αριστοφάνη.
Η  σφραγίδα του Θεοδόση Πιερίδη έμεινε ανεξίτηλη στα πνευματικά δρώμενα του   Βουκουρεστίου, κατά την εποχή του 1960.  Από το 1958 ως το 1962 έδινε στη  ραδιοφωνική  εκπομπή   "Η φωνή της Αλήθειας" δυο φορές τουλάχιστον τη βδομάδα, ένα σοβαρό σχόλιο πάνω σε πνευματικά, λογοτεχνικά, πολιτικά και  πολιτιστικά θέματα.  Κατά  την παραμονή του στο  Βουκουρέστι αρθρογραφούσε στα  γαλλικά για τον  Αριστοφάνη, μετέφερε επίσης στη γαλλική γλώσσα ποίηση του  Γιάννη Ρίτσου  και  έδωσε  διαλέξεις  πάνω  σε  λογοτεχνικά θέματα.  Αξίζει να αναφερθεί πως στη Φιλοσοφική Σχολή του Βουκουρεστίου, έδωσε μια ενδιαφέρουσα διάλεξη για την κυπριακή λογοτεχνία.


από : www.dali.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.