Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΑΛΚΥΟΝΕΣ: Μια μικρή προσέγγιση της πρώτης Ποιητικής Συλλογής του Ποιητή Σπύρου Κ. Καραμούντζου



 του Δημητρίου Γκόγκα

Τον δημιουργό Σπύρο Καραμούντζο δεν τον γνώριζα και ίσως να μην τον είχα γνωρίζει ποτέ, εάν δεν υπήρχε το internet και οι γνωστοί εκείνοι δρόμοι του, οι διαδικτυακοί ποιητικοί δρόμοι, που κάποια στιγμή, θέλουμε δεν θέλουμε, διασταυρώνονται.
Δεν τον γνώριζα και για ένα ακόμα λόγο, πολύ πιο ουσιώδη. Η αναποφασιστικότητα του (;), είτε λόγω του επαγγέλματός του (Εκπαιδευτικός- Παιδαγωγός) στο οποίο αφοσιώθηκε με όλη τη ψυχή και το πνεύμα, είτε γιατί ο φόβος της έκθεσης, κλείδωσε μέσα του «την αγάπη που είχε προς το είδος αυτού του λόγου» και η αγάπη αυτή δεν εκδηλώθηκε παρά μόνο μετά την αφυπηρέτηση του.

Η Ποιητική Συλλογή του Σ. Καραμούντζου ΑΛΚΥΟΝΕΣ ίσως να μην διεκδικεί τις πρώτες δάφνες, μέσα σε ένα δύσκολο και δύσβατο ποιητικό τοπίο. Εξάλλου ο ίδιος ο ποιητής αναφέρει: «Αν συμβεί να κρατήσουν οι ΑΛΚΥΟΝΕΣ μου ευχάριστη συντροφιά….. θα νιώσω μεγάλη ανακούφιση. Δεν φιλοδοξώ τίποτα άλλο.»

Ως ταπεινοί αναγνώστες της ποίησης του κ. Σ. Καραμούντζου, θέλουμε να βεβαιώσουμε ότι το δημιούργημά του κατόρθωσε, αυτό που κάποιοι μετά δυσκολίας επιτυχαίνουν. Να αναπολήσουμε, να στραφούμε με γλυκύτητα στο παρελθόν, να ζήσουμε στιγμές που αγαπήσαμε.

Τεχνικά ακολουθεί την πεπατημένη παλιά συνταγή στη ποίηση. Προσέχει ιδιαίτερα το μέτρο και η ομοιοκαταληξία του δίνει τη δυνατότητα να επενδύει με μια αόρατη μουσική τους στίχους του. Σαφώς εμπνέεται από τους ανθρώπους, τη φύση, το φεγγάρι και τον ήλιο, την αγάπη, τον πόνο και τον έρωτα, την ίδια τη ζωή. Συγχρόνως στέκεται με κριτική διάθεση απέναντι σε ότι τον ενοχλεί.

Σε ποιήματα του διακρίνουμε μια ειλικρινή παιδική αθωότητα:

Μια φορά κι έναν καιρό
φεγγαράκι μου λαμπρό,
έγινες για μένα φως
σύντροφος και οδηγός
(σελ: 23)

πικρές θύμησες:

Σ΄ένα μικρό φτωχόσπιτο,
τα περασμένα χρόνια,
η ίδια στέγη σκέπαζε,
 παιδιά και χελιδόνια.
(σελ:53)
Ενώ σε άλλα βιώνουμε τις συναισθηματικές του ανάγκες, την βαθειά υποχρέωσή του να απονέμει φόρο τιμής στη μάννα, στους φίλους που έφυγαν πρόωρα κτλ.

Η Ποιητική Συλλογή ΑΛΚΥΟΝΕΣ χωρίζεται σε επτά ενότητες:

v  ΗΛΙΕ ΜΟΥ ΤΡΙΣΗΛΙΕ ΜΟΥ
v  ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ
v  ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ
v  ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
v  ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
v  ΒΙΩΜΑΤΑ
v  ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

και τα εκατόν δέκα ποιήματά της, περιμένουν να μας κρατήσουν ευχάριστη συντροφιά. Να μας χτυπήσουν τη πλάτη και τον ώμο. Σαν φίλοι. Ο δημιουργός τους βηματίζοντας στην 9η δεκαετία της ζωής του (γεννήθηκε το 1932) ελπίζουμε ότι διαθέτει πλούσια ποιητικά αποθέματα ώστε να μας ταξιδέψει, να μας προσφέρει στο κυριακάτικο τραπέζι της ποίησης πλούσια κεράσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.