Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Ιάκωβος Πολυλάς (βιογραφικό σημείωμα)

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1825 και καθώς καταγόταν από ευγενή οικογένεια. έλαβε και ανάλογη μόρφωση. Σημαντικό γεγονός για τη ζωή του ήταν η γνωριμία με τον εθνικό μας ποιητή Δ΄Σολωμό. Το 1847 οι σχέσεις του Πολυλά με τον Σολωμό διακόπηκαν προσωρινά κυρίως λόγω των υποχρεώσεων του Πολυλά για θέματα της πατρικής του περιουσίας στη πόλη της Κωνσταντινούπολης. Το 1847 παντρεύεται την Αιμιλία Σορδίνα, και ύστερα από 4 χρόνια μεταβαίνουν για θεραπεία στην Ιταλία λόγω ασθένειας της συζύγου. Ύστερα από δύο χρόνια 10 1853, επιστρέφουν στην Ελλάδα. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλία επιδόθηκε στην μελέτη φιλολογικών και αρχαιοελληνικών κειμένων. ΤΟ 1854 η σύζυγός του πεθαίνει.  
 Όταν το 1857 ο Σολωμός πεθαίνει, ο Πολυλάς εκφωνεί τον επικήδειο λόγο. Από τότε ως το 1859 αφοσιώνεται στη συγκέντρωση και έκδοση των χειρογράφων του θεωρούμενου ως δασκάλου του.ο 1862 ίδρυσε τον πολιτικό σύλλογο Αναγέννησις και εξέδιδε ομώνυμη εφημερίδα. Από το 1869 ως το 1879 εξελέγη τέσσερις φορές βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με την Ριζοσπαστική παράταξη του Χαρ. Τρικούπη. Το 1884 στράφηκε για λίγο προς την παράταξη του Δηλιγιάννη αλλά το 1890 προσέγγισε ξανά την τρικουπική ριζοσπαστική παράταξη. Το 1892 εγκατέλειψε οριστικά την πολιτική. Πέθανε το  1896. 



Έργα του:

Ποίηση:

3 σονέτα και η Ωδή εις τον θάνατον του Διονυσίου Σολωμού

Πεζά: (Διηγήματα) 

  • Ένα μικρό λάθος, 1891
  • Η συγχώρεσις, 1892
  • Τα τρια φλωριά, 1892

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Ανθολογίας Ποιημάτων από το σύνολο των Ελλήνων Ποιητών- Ποιητριών αλλά και ορισμένων ξένων, καθώς επίσης και κειμένων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Πιθανόν ορισμένοι ποιητές και ποιήτριες να μην έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό δεν αποτελεί εσκεμμένη ενέργεια του διαχειριστή του Ιστολογίου αλλά είναι τυχαίο γεγονός. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν, μπορούν να αποστέλλουν τα ποιήματά τους

στο e-mail : dimitriosgogas2991964@yahoo.com προκειμένου να αναρτηθούν στο Ιστολόγιο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σεβόμαστε πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε δημιουργού, ποιητή και ποιήτριας και επισημαίνουμε πως όποιος δεν επιθυμεί την ανάρτηση των ποιημάτων του ή κειμένων στο παρόν Ιστολόγιο, μπορεί να μας αποστείλει σχετικό μήνυμα και τα γραπτά θα διαγραφούν.

Τέλος υπογράφουμε ρητά ότι το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό και πως δεν η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου, ποιήματος κτλ γίνεται με μοναδικό στόχο την προβολή της ποίησης και την γνωριμία όλων όσων ασχολούνται με αυτή, με το ευρύτερο κοινό του διαδικτύου.